sâmbătă, 14 octombrie 2006

"There is no teacher but the enemy."(Mazer Rackham)



"Welcome to the human race. Nobody controls his own life, Ender. The best you can do is choose to be controlled by good people, by people who love you." (Valentine)




"Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing is the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead,and the tigers would rule the earth." (Valentine)
Doua coperti de carte..ce au in comun? Autorul.. ORSON SCOTT CARD .., personajele , actiunea , timpul desfasurarii-aproape identic al amandoua..si faptul ca le-am citit pe amandoua.
Le-am citit si ma simt frustrat , nedumerit , scos din sarite de ceea ce face domnul autor aici..el isi intituleaza una din carti ca o "paralaxa" la aceea de e a doua.Prima , cronologic vb este Jocul lui Ender , aparuta multi ani in urma si a facut ceva valuri printre amatorii de S.F( premii Hugo si Nebula - cine stie cunoaste.Cine nu , sa zicem ca e Oscar + Glob de Aur) . Ulterior au mai aparut niste continuari.."Vorbitor in numele mortilor" si "Xenocid" care erau si ele ametitoare.. Mai apoi am mai gasit prin librarii inca una , "Copii mintii" , interesanta si ea dar mai slaba ca primele trei. Nemira anunta inca o cincea ...Acu cateva zile , intr-un fost magazin de electronice- actual librarie(!) , vad inca o carte din seria Ender "Umbra lui Ender" , de care habar nu aveam.Nu am stat pe ganduri si am cumparat-o imediat , in doua zile fiind citita la maxima urgenta , intrigat mai ales de introducerea lui Scott Card care isi anunta cartea ca un roman in oglinda. Il termin de citit si raman pe ganduri , nedumerit si frustrat la maxim... pentru ca nu inteleg rostul celei de a doua carti .
Repet: personaje , locatie , actiune identice in ambele..doar in ceea ce priveste personajul principal difera: in prima ("Jocul..) personaj prim e Ender , in a doua , un pusti zis si Bean..Daca citesti "Jocul.." , a doua carte e un pic mai degeaba , pentru ca stii tot ce se intampla , cum se intampla , DE CE se intampla si cum se termina inainte de a termina primul rand..

Pana mai citesti vreo doua sute de pagini si brusc iti pui intrebarea daca acel"DE CE" se intampla mai e potrivit...
LATER EDIT (12.02.2007)
Ma framanta destul de mult problema asta. Din octombrie am recitit cartile si inca nu reusesc sa imi gasesc un sentiment , sa imi formez o opinie despre aceste doua carti. Parca as inclina catre "Umbra lui Ender" dintr-un fals sentiment de empatie cu Bean , dar parca as comite pana la urma un act de tradare. Stau si ma intreb cum ar fi fost intr-un roman , hai sa zicem "
In numele trandafirului" a lui Eco sa descoperim cu stupoare ca nu Gugliemo e cel care stie tot , invarte tot ci , surpriza, Adso , printr-un nou roman , eventual denumit "La / In umbra trandafirului" si care sa apara in zilele noastre. L-am cam scuipa pe Eco in ochi pentru "gluma" facuta. Si atunci?

Ce alegi? Pe care dintre ele o alegi? Citindu-le pe amandoua ai toate sansele sa tratezi una dintre ele cu o neatentie nejustificata . Mai ca mi-as fi dorit ca una din ele sa fie publicata in alt context de timp din saga lui Ender. Cred ca ar fi fost mai corect fata de cei pasionati de Ender. Dar vai , insusi autorul recunoaste ca a cedat comercialului , incepand chiar cu titlul cartii ( intr-o sfanta vanzare intru profitul editorului si a lui Orson...) .Asa ca desi consider ca "Umbra lui Ender" ESTE o carte destul de reusita date fiind circumstantele , ma consider un pic luat in balon si , mai mult de atata , chiar ingrijorat de faptul ca urmeaza sa apara la Nemira si alte "Umbre..."

Pe cand "In umbra trandafirului " de Eco?

LATER EDIT (04.05.2007)
Tot ma bantuie ideea asta a romanelor in oglinda..
De atunci Nemira a mai scos doua volume din seria "Ender" , desi cred ca mai corect ar fi" Saga Umbrelor", conform autorului. Si din prefata unuia din ele rezulta existenta a cel putin inca doua . Deci o serie fluviu, gigantica aproape. Mai lunga ( ca numar de volume) decat Dune a lui Frank Herbert - e drept ca nu se ridica la valoarea lui Dune... De fapt sunt doua serii paralele , "Ender" si "Saga Umbrelor" :
1. Ender ( seria Ender)
2. Vorbitor in numele mortilor
3. Xenocid
4. Copii Mintii
5. Umbra Lui Ender ( seria "Umbrelor...")
6. Umbra Hegemonului
7. Umbra Marionetelor
inca doua sunt in pregatire :
8. Umbra Uriasului ( in pregatire)
9. Umbra Mortii


Ca numar de pagini , enorm.. Bineinteles ca nu am putut rezista sa nu le cumpar ( desi a rezultat o foarte interesanta discutie intre mine si sotie despre importanta utilizarii in alte scopuri a 50 RON cat a costat afacerea , ca luna asta ne-am facut de cap cumparand tone de carti , ca asa nu se mai poate , ca bla bla bla , de mi se acrise la un momentdat de conditia de intelectual) .Bun , pana la urma au intrat in mainile mele si m-am apucat de citit...
Impresia insa.. nu stiu cum sa o definesc. Nu mi s-au parut slabe , nu mi s-au parut de prisos , cum mi s-a parut Copii Mintii pe care citit-o mai mult reflex si din obisnuinta dar totusi nu m-a impresionat in mod deosebit. Un pic previzibile in desfasurarea actiunii , un pic prea explotate personajele , un pic de impresie a la "Tanar si Nelinistit".. Tot raman cu impresia ca Scott Card a inceput sa urmareasca un pic mai mult decat e necesar comercialul , succesul financiar.
Later Edit ( 19.06.2007)
E iunie , in curand iulie .
Cei de la Nemira anunta publicarea "Umbrei Uriasului"..
incepe sa imi fie frica de reactia ulterioara... citirii acestuia..
Later Edit ( 19.12.2007)
So , a aparut , am cumparat am citit .
BLEAH!!!e singura reactie pe care pot sa o am pe moment. Dezamagit total , sincer speram si vroiam mai mult de la aceasta carte . Total , total dezamagit.
So , epopeea continua la modul patetic cu care aproape ca ma obisnuisem din cartile anterioare ale seriei. Daca "Umbra lui Ender" parafraza in mare parte actiunea din "Ender" , celelalte carti se concentreaza pe evolutia lui Bean , ca deh , Ender e expediat pe orbita cu viteza luminii si in cei 3000 de ani spatiu liber la dispozitia autorului se pot scrie multe prostii. Actiunea pleaca de la finalul razboiului contra gandacilor , cu un Ahile in plina expansiune , un razboi planetar , un Hegemon slabit aka Peter Wiggin si un Bean "as a last (good) hero " care face si drege si desface si reface tot ce trebuie astfel incat sa existe un happy end. OARE????
Sincer mi s-a parut mai bine construit personajul Ahile ( the bad boy) in comparatie cu Bean in aceste ultime carti . Un Ahile mereu inselator , un Ahile definit de planuri ascunse in alte conspiratii inselatoare, un Ahile prezent chiar si acest ultim volum prin acel copil "pierdut" al lui Bean. In schimb mi se pare tras rau de tot de coada "Bean". Un Bean care incearca cumva in final sa isi regaseasca si sa isi accepte umanitatea sa pierduta prin activarea cheii lui Anton. Si asta imi pare total fals deoarece prin renuntarea sa la Petra si acceptarea ideii de a pleca in spatiu cu o parte din copii ( again cheia lui Anton) nu mai inteleg nimic din aceasta idee de umanitate. Bean e expediat si el pe orbita , in asteptarea unei solutii miraculoase care sa vindece probleme ridicate de cheia lui Anton. Si fiind si el expediat intr-un timp mort , ma pot astepta la inca o suta de volume cu si despre Bean. Cert e ca urmeaza , nu stiu cand , Umbra mortii. Sper sa fie ultimul si poate acolo sa se mai salveze ceva din seria asta care ma dezamageste profund.




joi, 12 octombrie 2006

E imaginea care , cred eu , ma reprezinta cel mai bine.
Ma reprezinta si ma linisteste..
all that black and blue.. with so many senses...
De ani de zile o iau peste tot , oriunde as fi.
Asa ca, iat-o si aici..
Adsum. Solitudes
@picture is from digitalblashpemy.com