Nu l-am citit pe Turgheniev.
Si mai demult , nici pe Dostoievski.
La finele liceului , nu citisem un rand din Dostoievski , cu exceptia fragmentului" Marele Inchizitor" , cap. Dumnezeu , manual de filosofie de acum 10 ani. In prostia mea chiar ma mandream ca nu citisem nici un rand din Dostoievski ,sustineam la modul idiot ca rusii nu merita atentia mea , credeam ca am o problema ca Mama Russia , cu rusii , ca literatura rusa nu merita citita , uitand sau trecand sub tacere ca totusi citisem cate ceva Tolstoi , Cehov , Gogol.
Am renuntat la atitudinea asta idioata in momentul in care , in Bucuresti fiind , la pregatire la filozofie pentru admitere la facultate , am avut de facut comentariul la fragmentul pomenit mai sus. Comentariul a inceput astfel" Dostoiveski , unul din cei mai mari scriitori rusi..." si proful s-a crizat "Cum dracu unu din cei mai mari??? E cel mai mare!!!". I-am zis ca poate pentru mine cel mai mare e Tolstoi si am obtinut o vaga aprobare data cu jumatate de gura. Si proful , din intrebare in intrebare , afla ca nu am citit un rand din Dostoievski si inca ma mai si mandresc cu asta , concluzia fiind ca m-a desfiintat rapid. Damn , ce oroare.. Astfel ca din clipa in care am aflat ca am intrat la facultate , deci orizonturile negre erau mai nou de un roz bon bon incantator , m-am incuiat in casa si o saptamana am stat cu nasul in Dostoievski.
Demonii , Crima si pedeapsa , Fratii Karamazov , Adolescentul , Idiotul . Nu am iertat nimic in zilele acelea , ca sa nu mai fiu pus in situatia mentionata mai sus. Si da , intr-adevar Dostoievski e cel mai mare. Si au trecut anii , am citit inca o caruta de carti de toate neamurile si orientarile. Dar inca nu am citit Turgheniev.
Nu am citit si nu ma mandresc cu asta .Zilele trecute am avut ocazia sa citesc WILLIAM TREVOR - CITINDU-L PE TURGHENIEV.
O noua idee :
FRAGMENTAR - LOCUL UNDE AM SA TREC DIVERSE FRAGMENTE DE CARTI ...
ASA CA :
FRAGMENTAR 1
Miletanii
Filozofia incepe in Milet , un oras ionian in Mediterana , in apropierea Turciei de azi .Port dezvoltat cu numeroase legaturi de comert , Miletul nu servea doar Grecia ci si Egiptul si Babilonia , aflate pe atunci la cel mai inalt grad al lor de dezvoltare. Gandirea filosofilor miletani , Thales , Anaximandru , Anaximene a suferit influente din cauza acestui fapt.Daca Thales a prezis o eclipsa solara ce s-a intamplat in 585 B.C. , probabil ca se nascuse spre a doua parte a secolului sapte. Anaximene pare a fi un contemporan mai tanar sl lui Thales iar Anaximandru era cel mai tanar dintre cei trei.
THALES
Orice istorie a filosofiei incepe cu Thales si credinta ( opinia ) sa ca sursa tuturor lucrurilor e apa . Si fiecare student boboc e socat. Pana ajunge la Palton si Aristotel , in lumea pe care o cunoaste , o lume in care stiinta , juridicul si logica le experimenteaza asa cum le cunoaste din propria experienta.
Gandurile filosofilor sunt in mod curent raspunsuri la intrebari , chiar daca intrebarile sunt puse sau nu in mod clar.
Daca Thales proclama ca sursa tutror lucrurilor e apa , intrebarea pe care si-a pus-o el era:" Care e sursa tuturor lucrurilor?".
Nu pare un prea mare progres. Pare-se ca am trecut de la un raspuns naiv la o intrebare naiva.In fapt , intrebarea e una de maxima importanta. Intrebarile nu exprima propozitii , dar fiecare intrebare prezuma ca unele propozitii sunt adevarate. Intrebarile apar in contextul unor credinte si atitudini si atunci se intorc catre sursele , radacinile lor.
Intrebarile lui Thales , privindu-le prin prisma intrebarilor sale isi asuma cel putin doua lucruri ca fiind adevarate :
1. ca toate lucrurile isi au o origine
2. sursa, originea tuturor lucrurilor este un lucru unic
Universul e limitat la un singur principiu , cel al apei primordiale , printr-o singura relatie , cea a derivarii. Natura e un tot unitar , cu reguli proprii neschimbate , care pot fi explicate printr-un principiu unitar : e o ordine in natura pe care mintea o poate intelege.
Punctul de vedere asupra lumii nu e cunoscut cu exactitate.Pare-se ca el presupunea ca lumea pluteste pe un vast corp de apa . Lichidul insusi trebuie sa fie "infinit" ( nelimitat)- nu infinit , conceptul de "infinit" nefiind inca conceptualizat . Acest concept de lichid infinit ( infinit in conceptia de mai sus ) , de apa primordiala nu e de origine greaca. Aceasta conceptie a nedefinitului e gasita in miturile marilor civilizatii de pe langa fluvii ( Egipt , Babilonia si in Geneza). Lumea intreaga probabil crescuse din apa , probabil credea Thales , dupa cum sugereaza Aristotel , exact ca o planta din semintele ei.
Thales concepea apa primordiala ca fiind vie si si viata sa ca sursa a miscarii : a fi viu inseamna a fi capabil sa te misti. Acesta ar putea sa fie motivul pentru care Thales a ales apa ca lucru primordial , apa fiind si un stravechi simbol al vietii. Thales fara indoiala credea ca e ....( si aici se temina fragmentul)
REGINALD E. ALLEN - GREEK PHILOSOPHY
26.06.2007
Cu dureri de cap si greata
- o zi de rahat se vede de dimineata , nu?
Astept cu nerabdare volumul "Umbra Uriasului" de la Nemira din seria Ender , sa vad ce ar putea sa contina , ce ar putea sa mai contina , dar despre asta voi face vorbire in postul respectiv.
Acum teoretic , dar doar pentru o vreme , am mai mult timp liber. SI PROIECTE GARLA .
Dar nu cred sa ma apuc de ceva anul acesta , de fapt pana in mijlocul lui 2008 daca nu si mai bine.
Am ajuns sa fiu secat pana in gat de planuri , conditii , noi termene si rahaturi de realizat si toate acestea in numele unei prea marete dezvoltari profesionale , ca sa fii cineva , "sa nu te rada curcile".
Fuck it off sau take a grave , ar fi raspunsul meu la toate aceste asa zise responsabilitati imbecile si imbecilizante.
Vroiam dupa ce terminam teza de licenta sa revad toata teza , sa imi computerizez toate informatiile adunate in 7 ani de zile si sa le postez aici sau dincolo pe categorii de subiecte dar ma vad nevoit sa renunt din start. Dupa cum tot din start ma vad nevoit sa renunt si la proiectul de dezvoltare a proiectului Platon intr-o analiza comparata a utopiilor (distopiilor) din punct de vedere juridic si eventualele influente ale acestora asupra juridicului actual.
La alte proiecte mi-e si greata sa ma mai gandesc fie si o secunda asa ca nu am de gand sa imi mai bat capul cu ele , nu anul acesta cel putin( sau mijlocul lui 2008 sau chiar mai tarziu).
Am recitit tangential si pe fuga Jurnalul de la Paltinis a lui Liiceanu si nu m-am putut abtine sa nu injur in barba ajungand la acel majestuos program de 3 ani de studiu al celor 20 mari filosofi , intrebandu-ma " Da Liiceanu asta nu avea pe nimeni sa il frece ca nu s-a realizat profesional?" .Rezultatul acestei nefrecari il vad azi fara probleme.( www.humanitas.ro )
Asa ca raman cu injuratul in barba si amanarea fara echivoc si fara drept de apel a tot ce vroiam sa fac pe alta data , alta era , alta emisfera.
Pana atunci , just take a grave !!!